Vanaf mei 2009 deed Anne Hermans regelmatig verslag van haar ervaringen als tropenarts op de achterpagina van NRC Handelsblad.

Levensgevaarlijk?

Foto: Auteur

'Kijk, kijk", schreeuwt Stompje. "Je ziet Nueva Esperanza al liggen!" We springen de boot uit en duwen hem het laatste stuk door het opgedroogde stroompje modder. Deze brigade is Stompje, de jongen die in ons benzinehok woont, met ons mee als extra mankracht. Met name omdat de gemeenschap die we deze keer met onze medische brigade bezoeken, ooit de zijne was.

Gisteravond op de veranda vertelde Stompje zijn levensverhaal. Toen hij jong was, had zijn gemeenschap koeien, varkens en akkers vol groente. Maar in 1997 werden ze – zoals zovelen – met geweld van hun land verdreven voor de aanleg van Palma-plantages. "Biobrandstof", zei hij toen ik hem vragend aankeek. "Dat schijnt erg populair te zijn bij jullie in Europa." Een wrange grijns trok even over zijn gezicht. De rest van de avond had hij gezwegen.

"De paramilitairen vermoordden zijn vrouw en kinderen", fluisterde Patachuma, mijn indiaanse verpleegkundige, me later toe. "Deze jungle is één grote begraafplaats, Anna. De lijken dreven hier op de rivier. Van Stompjes gemeenschap is nog maar eenderde in leven. Van de mijne nog de helft. En de para’s struinen nog steeds ongestraft rond."

"Doctora! Venga!" Een jongetje komt op ons afrennen. "Mijn vader is door een slang gebeten! Hij geeft over en begint raar te trillen. Benzine-injecties helpen niet!" Ik grijp de noodkoffer. Patachuma de antislangengif-ampullen. En tussen de gammele hutjes door rennen we achter de jongen aan. "Kijk uit!" roept Patachuma en net op tijd ontwijk ik een koe, die op de grond ligt te schokken.

In het achterste hutje ligt de man op de grond. Trekkingen aan zijn benen, afhangende wenkbrauwen, trillende tong. "Neurotoxisch gif. Vier ampullen suero anticoral", roep ik naar Patachuma. Terwijl ik het infuus prik, maakt hij de wond schoon en jaagt de toegesnelde dorpelingen het hutje uit. "En onze koe?" protesteren ze, maar Patachuma schudt zijn hoofd. "Daar verspillen we ons antislangengif niet aan."

Drie ampullen zitten er nu in. De ademhaling van de man hapert. "Adrenaline!" schreeuw ik tegen Patachuma, maar net als ik die wil toedienen, stopt het trillen. En de ademhaling normaliseert.

Voor het tot school bestempelde hutje staat de rest van de gemeenschap ondertussen al in de rij voor het 'spreekuur’. Maar Dona Martha, de dorpsoudste, sleurt me van hen weg. Haar kleindochter van twaalf heeft al dagen weeën, maar de baby wil niet komen. Een infuus oxytocine helpt niet. We hijsen het meisje en haar oma in onze boot en beginnen gehaast aan de terugtocht. Vertwijfeld kijk ik nog eenmaal om naar de dorpelingen die teleurgesteld aan de waterkant staan. In drie maanden hebben ze dit dorpje – het zesde in tien jaar – opgebouwd. Er is tekort aan eten, water, mais, hout en groente. En hun enige koe is zojuist overleden aan zijn slangenbeet. "We komen snel terug!" schreeuwt Patachuma ten afscheid.

De keizersnede komt net op tijd. En als het meisje uitgeput met haar baby in het ziekenhuisbed ligt, zak ik verward neer op de veranda van het Dokters-van-de-wereld-huis.

Binnen zitten Stompje en Patachuma tevreden voor hun favoriete TV show "Quantos Colombianos…" Dona Martha zit tussen hen in. "Hoeveel Colombianen zouden hun borsten laten vergroten?" vraagt de presentator. "Zestig procent!" roept Patachuma. "Hoeveel lusten er gekookte banaan?" "Vijfennegentig", zegt Dona Martha. "Hoeveel Colombianen zouden naar Israël op vakantie gaan, als ze er 200.000 pesos mee verdienden?" "Zero!" klinkt het driestemmig. "Veertig", zegt de presentator. Het is even stil. Dan springt Stompje op. "Wat een onzin!" roept hij verontwaardigd. "Wie dóet dat in godsnaam? Het is daar levensgevaarlijk!"Column /
Dokter Hermans in de jungle:

Een leuke avond verkloten (NRC - Vrijdag 22-04-2010)
Verlekkerd staar ik naar de fles wijn op tafel ...

Koude rillingen in deze hoek (NRC - Vrijdag 26-03-2010)
Hij heeft koorts en koude rillingen, elke drie dagen. De indianenmoeder duwt haar zoontje naar voren ...

Hoe kip Mimi werd gered (NRC - Woensdag 10-03-2010)
Die? Patachuma, mijn indiaanse verpleegkundige, klakt misprijzend met zijn tong veren, veren, veren ...

Ik wil 'n ster zijn, zingt ze (NRC - Woensdag 24-02-2010)
Laaiend stamp ik vanaf het dorpsziekenhuis naar huis. "Ze ís er niet, Pablo! Hoe kán het dat ze er niet is?"...

De angst om smurf te zijn (NRC - Woensdag 27-01-2010)
"Roberto," roep ik door de telefoon naar mijn Colombiaanse mede-arts. "Ja, het is verschrikkelijk,...

Badzout met mangogeur? (NRC - Woensdag 13-01-2010)
De laatste dagen drinkt het kind helemaal niets meer, vertaalt Patachuma,...

Hoezo pánico? Verdwaald! (NRC - Woensdag 30-12-2009)
'Help! Gekookte banaan, ik val!" gilt Diego, mijn Colombiaanse mede-arts,...

Kom maar, ik pak je ratita (NRC - Woensdag 02-12-2009)
'Senora, deja tu marido….' Ik draai me om, zoek naar een houding, waarbij ik met mijn vingers in mijn oren in slaap kan vallen...

Alleen idioten en Europeanen (NRC - Woensdag 11-11-2009)
'Bij mijn sollicitatie vroegen ze wel of ik van 'wandelen' hield, ja", mokt Diego, ...

Rum drink je zonder water (NRC - Woensdag 28-10-2009)
'Otro media!" (nog een halve liter) roept Pablo, mijn Colombiaanse stuurman, ...

Een stamhoofd hou je te vriend (NRC - Woensdag 07-10-2009)
Mijn eerste patiënt, een gespierde indiaan in peniskoker, tikt ongeduldig op mijn arm ...

Niño Jesus (NRC - Woensdag 23-09-2009)
'Dus ik verstopte me in een steegje en zag zo hoe drugskoning Pablo Escobar neergeknald werd.' ...

Guerrilla in ondergoed (NRC - Woensdag 09-09-2009)
De rij voor mijn neus lijkt met de minuut langer te worden. "Arichidau!" Ik tik de indiaan aan die naast me op zijn nagels zit te bijten ...

Met een kano vol pillen en condooms op reis (NRC - Woensdag 26-08-2009)
"Colombiaans bushdokteren!" schreeuwt Roberto, mijn Colombiaanse medearts ...

De troetel-expat in te grote laarzen (NRC - Woensdag 12-08-2009)
"Patachuma, Anna en Roberto!" schreeuwt Pablo, "tijd voor de veiligheidsbespreking!" ...

Bogotá by night in een rode broek (NRC - Woensdag 29-07-2009)
De afgelopen drie dagen ben ik door Rosa, hoofd administratie van het Dokters van de Wereld-kantoor in Bogotá, van overheidsinstantie naar overheidsinstantie gesleurd ...

Inslapen (NRC - Woensdag 15-07-2009)
Net als in Parijs de deuren van het vliegtuig sluiten, ploft er een klein, oververhit mannetje naast me neer ...

Ikeabank (NRC - Woensdag 01-07-2009)
De wollen dekens van mijn hotelbed jeuken aan mijn billen, terwijl ik een volgend draadje uit het vloerbedekking-behang trek ...

Ondervoede Hiawatha's (NRC - Woensdag 17-06-2009)
"Je zou toch naar India?" ...

Dokter Hermans wil naar de tropen (NRC - Woensdag 27-05-2009)
Aflevering 1: Joan Bertels