Vanaf mei 2009 deed Anne Hermans regelmatig verslag van haar ervaringen als tropenarts op de achterpagina van NRC Handelsblad.

Ikeabank

De wollen dekens van mijn hotelbed jeuken aan mijn billen, terwijl ik een volgend draadje uit het vloerbedekking-behang trek.

Wat hoor je als ontwikkelingswerker de avond voor vertrek in Parijs te doen? Nog eenmaal het projectplan doorlezen? Of rebels in je eentje in de Moulin Rouge dineren?

Vanochtend stapte ik met natte oogjes en een rugzak vol in de Thalys. In twee uur waren alle formaliteiten afgerond in het kantoor van Médecins du Monde.

Drie blikjes cola en een zak pindas verder heb ik mijn hotelkamer wel gezien en sjok naar beneden.

Zag ik vanmiddag niet een De Boer op de gastenlijst staan? Na een onderzoekende blik draait de receptionist het nummer. François de Boer? Dit voelt als een desperate datingpoging. Hoi. Ik vertrek morgen ook voor MDM. Heb je zin om een biertje te drinken?

François komt uit Franeker. Na de heao hopte hij van baan naar baan, maar niets klopte. Toen hij uiteindelijk bij een carrièrecoach terechtkwam, was het in een half uur duidelijk. Inmiddels zit hij vijftien jaar in het ontwikkelingswerk. Zijn bezittingen? Eén koffer. Een koffer is veel handiger dan een rugzak, leer ik. Stevig en je kunt hem op slot doen. Ik bestel een biertje. De serveerster begint een opsomming. Ik kies: Eh, mille seize etcetera. Jij hetzelfde? François kijkt verward. Hij begrijpt het niet. Bier, zeg ik. Hij knikt opgelucht.

François ene opa heette Frans, de andere Peter. Daarom heet hij François en zijn broer Pierre. Om het chiquer te maken, verklaart hij, terwijl we aan onze vijfde 1664 beginnen. Na zijn laatste project was hij drie weken in Nederland en logeerde bij zijn broer in Swifterbant. Verder heeft hij nog contact met één vriend in Rotterdam, en een ex-vriendin, die inmiddels een gezin heeft. Drie weken is zat. Hij steekt een sigaret op. Mijn ouders zijn overleden. Ik zie mijn broer, mijn vriend, mijn ex en dan ben ik weer klaar.

Inmiddels zijn mijn pindas wel verteerd. We verhuizen naar een maison de gyros. Mijn vriend zegt wel eens dat hij het ook zou willen, vertelt François, terwijl hij met zijn mouw wat knoflooksaus van zijn kin veegt. Maar dan zeg ik: Hoe wou je dat doen? Je hebt je hond en je vissen...

François spreekt geen woord Frans. Zijn Engels klinkt hakkelig en zelfs zijn Fries is bij vlagen onverstaanbaar. Met zijn coupe combat, weifelende houding en korte zinnen lijkt hij meer op de hoofdrolspeler van De Poolse bruid dan op een idealistisch wereldreiziger.

En even later, als ik bed lig, vraag ik me plotseling af: na 15 jaar één koffer en het logeerbed van je broer: Wíl je dan geen basis meer of kún je het simpelweg niet meer? Bestaan er mensen zonder Ikeabankdrang?

Ik kan het niet laten, bel de receptie en laat me doorverbinden. Ikea-bank? herhaalt François verbaasd. Ik vertel hem de theorie, dat iedereen op zoek is naar avontuur, maar wel met een Ikeabank achter de hand, die trouw op je wacht, om Lingo op te kijken met zelfgebakken brownies. Helaas is die mobiele Ikeabank bijna onvindbaar.

Het is even stil aan de andere kant van de lijn. Drie vrienden. Dat is genoeg, klinkt het dan. Tegenwoordig heb je Hyves. Ken je dat? Ik zit daarbij en krijg steeds van die oproepen, met zon duimpje omhoog of omlaag. Kun je klikken of je vrienden met ze wil worden. Mensen die je tien jaar niet hebt gezien, wat moet je daarmee?Column /
Dokter Hermans in de jungle:

Een leuke avond verkloten (NRC - Vrijdag 22-04-2010)
Verlekkerd staar ik naar de fles wijn op tafel ...

Koude rillingen in deze hoek (NRC - Vrijdag 26-03-2010)
Hij heeft koorts en koude rillingen, elke drie dagen. De indianenmoeder duwt haar zoontje naar voren ...

Hoe kip Mimi werd gered (NRC - Woensdag 10-03-2010)
Die? Patachuma, mijn indiaanse verpleegkundige, klakt misprijzend met zijn tong veren, veren, veren ...

Ik wil 'n ster zijn, zingt ze (NRC - Woensdag 24-02-2010)
Laaiend stamp ik vanaf het dorpsziekenhuis naar huis. "Ze ís er niet, Pablo! Hoe kán het dat ze er niet is?"...

De angst om smurf te zijn (NRC - Woensdag 27-01-2010)
"Roberto," roep ik door de telefoon naar mijn Colombiaanse mede-arts. "Ja, het is verschrikkelijk,...

Badzout met mangogeur? (NRC - Woensdag 13-01-2010)
De laatste dagen drinkt het kind helemaal niets meer, vertaalt Patachuma,...

Hoezo pánico? Verdwaald! (NRC - Woensdag 30-12-2009)
'Help! Gekookte banaan, ik val!" gilt Diego, mijn Colombiaanse mede-arts,...

Kom maar, ik pak je ratita (NRC - Woensdag 02-12-2009)
'Senora, deja tu marido….' Ik draai me om, zoek naar een houding, waarbij ik met mijn vingers in mijn oren in slaap kan vallen...

Alleen idioten en Europeanen (NRC - Woensdag 11-11-2009)
'Bij mijn sollicitatie vroegen ze wel of ik van 'wandelen' hield, ja", mokt Diego, ...

Rum drink je zonder water (NRC - Woensdag 28-10-2009)
'Otro media!" (nog een halve liter) roept Pablo, mijn Colombiaanse stuurman, ...

Een stamhoofd hou je te vriend (NRC - Woensdag 07-10-2009)
Mijn eerste patiënt, een gespierde indiaan in peniskoker, tikt ongeduldig op mijn arm ...

Niño Jesus (NRC - Woensdag 23-09-2009)
'Dus ik verstopte me in een steegje en zag zo hoe drugskoning Pablo Escobar neergeknald werd.' ...

Guerrilla in ondergoed (NRC - Woensdag 09-09-2009)
De rij voor mijn neus lijkt met de minuut langer te worden. "Arichidau!" Ik tik de indiaan aan die naast me op zijn nagels zit te bijten ...

Met een kano vol pillen en condooms op reis (NRC - Woensdag 26-08-2009)
"Colombiaans bushdokteren!" schreeuwt Roberto, mijn Colombiaanse medearts ...

De troetel-expat in te grote laarzen (NRC - Woensdag 12-08-2009)
"Patachuma, Anna en Roberto!" schreeuwt Pablo, "tijd voor de veiligheidsbespreking!" ...

Bogotá by night in een rode broek (NRC - Woensdag 29-07-2009)
De afgelopen drie dagen ben ik door Rosa, hoofd administratie van het Dokters van de Wereld-kantoor in Bogotá, van overheidsinstantie naar overheidsinstantie gesleurd ...

Inslapen (NRC - Woensdag 15-07-2009)
Net als in Parijs de deuren van het vliegtuig sluiten, ploft er een klein, oververhit mannetje naast me neer ...

Ikeabank (NRC - Woensdag 01-07-2009)
De wollen dekens van mijn hotelbed jeuken aan mijn billen, terwijl ik een volgend draadje uit het vloerbedekking-behang trek ...

Ondervoede Hiawatha's (NRC - Woensdag 17-06-2009)
"Je zou toch naar India?" ...

Dokter Hermans wil naar de tropen (NRC - Woensdag 27-05-2009)
Aflevering 1: Joan Bertels